ANVÄNDNING:
Vitlök är ett universalmedel. I hästvärlden är vitlök den som används mest och oftast.
Vitlök används vid luftvägsbesvär; den är både slemlösande och bakteriedödande och hjälper till att få upp slem ur lungorna. Den hjälper också kroppens försvar att bekämpa infektioner.
Vitlök är rik på svavel, vilket sedan utsöndras genom huden. Den har en blodrenande och samtidigt en insektsavvisande effekt. Vitlök bidrar till att hästen utvecklar en bra bakterieflora i tarmen och därmed viktigt både för matsmältning och immunförsvar.
Dosering till häst:
1-2 msk/dag. Vid långvarigt dagligt bruk i denna dos
– Gör gärna någon veckas uppehåll då och då.
OBS! Var försiktig när du ger vitlök till digivande ston. Den kan ”sätta smak” på modersmjölken och irritera den känsliga matsmältningsapparaten och fölet.
Få örter är väl så vanliga i stallet som vitlöken. Många av dess egenskaper är vida kända. Den har vissa antibiotiskliknande effekter, är blodrenande, insektsavvisande etc. De två senare är beroende av svavlet i vitlöken och det är just svavlet som står för doften.
Sänker kolesterolnivåerna
Forskarna koncentrerade sig i första hand på studier som undersökte vitlökens effekt på kända riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom. Flera av dessa studier visade att vitlök kan sänka såväl kolesterolhalten, inte minst det så kallade LDL-kolesterolet (vilket är ett av de mest skadliga) och blodtrycket. Vitlök hjälper också till att hålla blodet lättflytande, vilket minskar risken för blodproppar och stroke.
- Det finns också flera studier, framförallt från Tyskland och Ryssland, som visar att vitlök kan bromsa ateroskleros [åderförkalkning], säger Peter Eneroth professor på Kliniskt Forskningscentrum på Huddinge sjukhus.
Dessutom fungerar vitlök som en antioxidant. Antioxidanter neutraliserar så kallade fria radikaler, det vill säga molekyler som bildas under ämnesomsättningen och som kan skada DNA och leda till kroniska sjukdomar, inte minst på hjärtat.