Knä

Hopparknä - ännu en variant av "ont i knäet"!

Det finns många sätt att få ont i knäet. Överbelastning i olika former är så pass vanligt att problemen även fått vardagliga benämningar, såsom "löparknä" eller "hopparknä" - namngivna efter den typ av sporter, eller rörelsemönster, som kan utlösa dem.

Sådana typiska idrottsskador kan dock drabba vem som helst som råkar överanstränga en viss vävnadsstruktur i eller kring knäleden. Den rörelse som gör ont - eller det område där det gör ont - ger en tydlig fingervisning om vad som kan ha hänt.

Det vanligaste symptomet på hopparknä (patellarsenetendinos) är en skarp smärta nedanför knäskålen. Ett knäskydd då vara till god hjälp för att stötta knäet, lindra symptomen och bidra till snabbare återhämtning.

Våra knäskydd innehåller Welltex®, vilket är en textilteknologi som absorberar och återsänder kroppsvärmen i form av infraröd energi. Den infraröda energin tränger ner i vävnaderna där den stimulerar blodcirkulationen och utövar den positiva effekt som ofta upplevs lindra stelhet och besvär i muskler och leder.

Ett knäskydd med Welltex® kan vara särskilt hjälpsamt vid artros och kan underlätta fortsatt vardagsaktivitet, vilket är något som starkt rekommenderas vid artros i knäleden. Mjuka, varma muskler minskar också risken för skador.

Knäskydd från Back on Track används för sina skyddande, lindrande och förebyggande egenskaper både före, under och efter fysisk prestation.

Welltex® upplevs ofta förbättra rörligheten vid artros eller instabilitet i ett knä. Effekten upplevs också hjälpa och påskynda återhämtningen efter en korsbandsskada eller meniskskada, samt andra skador som kräver stillhet och vila.

Produkter för flera olika behov


Ett fastare knästöd kan vara mest lämpligt under dagtid, då knät utsätts för extra belastning. Ett lätt knäskydd kan vara mest lämpligt under nattetid, beroende på behov. Welltex®-teknologin gör knäskyddet effektivt och terapeutiskt även under sömn.


Vad har Welltex® för funktion i ett knäskydd?


Textilteknologin Welltex® är grundad på upptäckten av att textila material med insmälta mineraler tycks ha särskilt gynnsamma effekter vid besvär och skador i muskler och leder. Textilierna innehåller en unik sammansättning av mineraler som smälts in i tygets trådar.


Infraröd energi stimulerar blodcirkulationen


När mineralerna fångar upp kroppsvärmen återsänder de den del som utgörs av långvågig infraröd energi. Detta kan öka blodflödet, vilket understödjer kroppens egna läkande processer. Det bästa resultatet uppstår när kroppstemperaturen ökar - vid rörelse.


Ett knäskydd med Welltex® behåller sin effekt


Processen som fäster mineralerna i materialet fixerar dem permanent i trådarna. Effekten kan därför inte nötas bort eller tvättas ur. Ett knäskydd eller knästöd med Welltex® är följaktligen verksamt under hela produktens livslängd.


Kraftiga, stödjande knäskydd


De stadiga knäskydden består av ett stumt och kraftigt yttre material som ger stöd, stabilitet och avlastning, med ett tyg som innehåller Welltex® närmast huden. Ibland ingår stödjande element som är anatomiskt anpassade för att stabilisera specifika strukturer i knät, såsom patella.


Tunna, elastiska knäskydd


De tunnare skydden är rundstickade i ett material vars trådar innehåller vår unika Welltex®-teknologi. Dessa skydd är elastiska i två eller fyra riktningar, har god andningsförmåga och håller inte kvar värme.


Det tunnaste knäskyddet


Physio-serien är framtagen för att säljas på apotek. Knäskyddet är rundstickat av trådar som innehåller Welltex®, är lätt, tillåter full rörelsefrihet och bidrar samtidigt med en känsla av kompression.


Knäskydd vid vila och aktivitet


Vissa knäproblem blir bättre av rörelse och aktivitet, medan andra kväver vila och avlastning. I båda fallen är det fördelaktigt med god blodgenomströmning i vävnaderna. Området kring knät försörjs med mer syre och näring och slaggprodukter kan transporteras bort med större effektivitet. Detta leder ofta till att inflammationer dämpas och svullnad lägger sig snabbare.

 

Stöd och blodflöde
Skador som hopparknä och löparknä, liksom andra skador och problem, kan inlednignsvis kräva vila. Men sedan behöver musklerna återuppbyggas för bibehållen funktion och styrka. Ett knäskydd från Back on Track hjälper i båda fallen på flera olika sätt - dels genom att ge stöd, dels genom att bidra till ökad blodcirkulation genom infraröd energi.


Knäskydd vid träning och rehabilitering


Vi erbjuder flera olika typer av knäskydd och knästöd med Welltex®. Denna textilteknologi kan gynna blodflödet och ge en behaglig känsla av minskade spänningar i muskler och senor, samtidigt som knäskydden ger stöd, stadga och avlastning beroende på modell. De kan därför vara mycket hjälpsamma vid rehabilitering och kan underlätta vid träning.


Knäskydd vid artros


Back on Tracks knäskydd med Welltex® är särskilt hjälpsamma vid problem i ett knä när det orsakas av artros i knäleden. Dels kan det ge stöd och en känsla av stabilitet, dels kan det minska besvären och göra det lättare att träna en knäled rätt. Allt detta trots smärta.

 

En knäled som drabbats av artros behöver användas


Träning vid artros förbättrar både funktion och rörlighet i ett knä genom att förbättra kvaliteten på broskvävnaden. Ett värkande knä bör alltså inte leda till att man undviker rörelse - tvärtom.

 

Ett knä med artros behöver daglig motion
När knät används och belastas, cirkulerar ledvätskan i brosket och förser det med näring. Rätt träning gör att musklerna bibehåller sin massa, byggs upp och blir starkare. De bidrar därigenom med både stöd och stabilitet till knäleden. Detta minskar ofta problem vid artros i en knäled och leder till förbättrad funktion.


Knäskydd med olika nivåer av stöd


Back on Tracks knäskydd är tillverkade i mer eller mindre kraftiga elastiska material, förstärkta med textilteknologin Welltex®. Skyddet omsluter knäleden, vilket ger en ökad känsla av kompression, bärkraft och stadga.


Anatomiska designelement


Ibland ingår även extra stabiliserande beståndsdelar, såsom fasta och flexibla skenor eller anatomiskt anpassade detaljer som ger ett riktat stöd eller tryck.


Välj rätt knäskydd


Kraftigare knäskydd eller knästöd ger mer stadga och stabilitet. Tunnare knäskydd ger mer rörelsefrihet och flexibilitet, med betoning främst på effekten av Welltex®. Samtliga knäskydd är framställda i extra motståndskraftiga material, vars trådar innehåller en hög koncentration av mineraler.


Knäskydd vid skada i ett knä


Om knät behöver extra stöd, bör man välja ett knäskydd med stödjande strukturer, som exempelvis ett knäskydd som håller knäskålen (patella) på plats. Ett knäskydd eller knästöd förstärkt med ett yttre lager utfört i ett stadigt material ger hela området runt knäleden extra stabilitet och avlastning, tillsammans med en behaglig känsla av kompression, utan att vara en knäortos.
Detta är ofta det bästa vid skador som hopparknä, löparknä och även schlatterknä (en typ av belastningsskada som drabbar barn och ungdomar som idrottar mycket).


Hur känns ett knäskydd från Back on Track?


Materialet närmast huden är alltid mjukt och bekvämt.

De stadigaste knäskydden har ett yttre material som ger stöd och avlastning samt ett innerfoder som innehåller Welltex®. De tunnare skydden är rundstickade i ett material vars trådar innehåller Welltex®-mineralerna.

 

Material som andas


Våra skydd har mycket hög andningsförmåga och är ofta även elastiska i två eller fyra riktningar. Vårt tunnaste knäskydd ger känslan av en andra hud och kan kan bäras även under åtsmitande kläder.


Knäskydd med spänne


Vårt knäskydd med spänne lanserades som en av våra allra första produkter och är fortfarande en av våra storsäljare. Det är vanligt att välja knäskydd med spänne vid artros, liksom vid skador.
Back on Tracks knäskydd med spänne är ett tubformat skydd som dras upp över knäleden. Spännet ovanför knät håller det på plats och mjuka skenor i sidorna håller det uppe, så att det täcker och omsluter hela området kring knäleden.


Knäskydd vid hopparknä


Hopparknä beror på överansträngning av patellarsenan och leder till skarp smärta under knäskålen. Knät gör ont, vilket i detta fall betyder att det framför allt behöver vila från ansträngning. Den smärta som uppstår vid alla former av skador bör man alltid lyssna på.

 

Patella-band med riktat tryck mot senan
Rätt knäskydd eller knästöd kan förkorta viloperioden efter skador, dels genom effekten av Welltex® och dels på grund av strukturer som stödjer och avlastar enskilda senor eller muskelgrupper. Vid hopparknä kan ett patellaband under knät räcka för att avlasta och lindra.


Knäskydd vid löparknä


Löparknä beror på långvarig, monoton belastning av ett bindvävsband som löper längs utsidan av låret. Smärtan är lokaliserad till utsidan av knäskålen och orsakar problem när man springer (därav namnet) eller ägnar sig åt annan idrott som ger samma typ av belastning. Efter skador behöver knät skydd, vila och avlastning.

Stöd och infraröd energi
Rätt knäskydd kan påskynda återhämtningen. Ett stabiliserande knäskydd eller knästöd stöttar ett försvagat knä, men ett knäskydd med Welltex® ger även återhämtningen extra hjälp på traven tack vare effekten av infraröd energi.


Vanliga frågor och svar om knäskyddVilket knäskydd ska man välja?


Det finns många olika anledningar till att man får ont i knät och således många olika typer av knäskydd, som i sin tur fyller många olika behov. Ett knäskydd, eller knästöd, kan bidra med olika grad av stabilisering, stöd och kompression. Detta beroende dels på materialet, och dels på de anatomiska designelement som ingår.
Detaljer av fasta material, som skenor eller kuddar, kan stödja vissa specifika strukturer vid problem som schlatter, hopparknä eller löparknä. En inbyggd pelott kan hålla knäskålen på plats.


Vilket knäskydd är bäst?


Det bästa knäskyddet är det som erbjuder exakt den nivå av stöd du behöver i olika situationer - samtidigt som knäskyddets terapeutiska material, Welltex®, verkar på djupet.
Den infraröda energi som reflekteras av mineralerna upplevs ofta motverka stelheten vid artros och mjukar upp musklerna, så att det känns lättare att röra sig. Produkter med Welltex® används därför både vid artros i en knäled och en skada i ett knä.


Vad är speciellt med ett knäskydd från Back on Track?


Ett knäskydd från Back on Track innehåller alltid textilteknologin Welltex®. Effekten av Welltex® påverkar hela området kring knät genom att gynna blodcirkulationen runt leden. Detta kan vara till hjälp vid problem i knät, såsom svullnad, inflammation, artros, skador och överansträngning. Anatomiska strukturer bidrar samtidigt med stabilisering.


Är det bra att använda knäskydd?


Ja, det är bra att använda knäskydd, då det på ett effektivt sätt kan hjälpa till vid återhämtning efter skador. Ett knä som har drabbats av korsbandsskada, meniskskada eller schlatter behöver både skydd, vila och anpassad träning. Ett knäskydd motverkar känslan av instabilitet i en led genom att hålla åt om muskler och senor och motverka felaktiga rörelser. Om knäskålen behöver extra stabilitet finns knäskydd med fast stöd runt patella.


Varför hål i knäskydd?


Knästöd eller knäskydd med hål skapar en öppning för knäskålen, vilket stödjer strukturen och håller den kvar på sin rätta plats. Detta kan vara till stor hjälp vid instabilitet och överrörlighet i en knäskål.


Kan man sova med knäskydd?

Självklart! Knäskydd från Back on Track finns i tunna och elastiska varianter med hög andningsförmåga. De går utmärkt väl att sova med, då de är flexibla och elastiska. De ger en känsla av kompression utan att stasa benet och kan användas både dag och natt. De har terapeutisk effekt tack vare textilteknologin Welltex® och kan stimulera blodflödet i området kring knät.

2 produkt(er)