Fettlösliga vitaminer, som vitaminerna A, D, E och K, behöver fett för att kunna tas upp effektivt av tarmen. När dessa vitaminer intas tillsammans med fett sker en process i matsmältningssystemet som gör det möjligt för dem att absorberas.

Tar du det med vatten så kissar man bara ut det eftersom kroppen inte kan tillgodogöra sig det. 

Här är några anledningar till varför det är så:

  1. Emulgeringsprocess: I tarmen bryts fetter ner och emulgeras av galla, som produceras av levern och lagras i gallblåsan. Emulgering gör att större fettdroppar bryts ner i mindre droppar, vilket ökar ytan där enzymerna kan arbeta. Denna process underlättar också för fettlösliga vitaminer att införlivas i dessa små fettdroppar.

  2. Inkorporering i miceller: De små fettdropparna (miceller) som bildas genom emulgering kan lättare transportera de fettlösliga vitaminerna över tarmväggen.

  3. Transport i kroppen: Efter absorption transporteras fettlösliga vitaminer med hjälp av proteiner i blodet till olika delar av kroppen. Eftersom de är lösliga i fett lagras de också lättare i kroppens fettvävnad och i levern, till skillnad från vattenlösliga vitaminer som lättare utsöndras i urinen om de inte används upp av kroppen.

Om man intar fettlösliga vitaminer utan något fett kan upptaget av dessa vitaminer vara begränsat.

Därför rekommenderas ofta att man tar fettlösliga vitamintillskott med måltider som innehåller fett eller, i vissa fall, med en liten mängd fett som till exempel en tesked olja eller några nötter.

1 produkt(er)
Ladda fler produkter
Inga fler produkter att ladda. Har nått slutet på listan!