Först och främst är det viktigt att veta att lös avföring kan vara ett tecken på sjukdom, förändringar i foderstaten eller en reaktion på stress. Om din häst lider av allvarlig diarré, har feber, koliksymptom eller viktnedgång bör du omedelbart kontakta veterinär.
Om avföringen kan beskrivas som lös, men hästen i övrigt verkar må bra, är det sannolikt att någonting har rubbat den känsliga tarmfloran i grovtarmen. Genom att hitta orsaken och arbeta för att återställa balansen i tarmen så är det snart ordning på magen igen.

1. Fiber i första hand
När man utformar en foderstat bör fiber alltid utgöra den största andelen, oavsett typ av häst. Mängden grovfoder bör motsvara minst 1,5% av kroppsvikten och kan vara en kombination av gräs, hö, hösilage eller annan konserverad fiberkälla. Mindre än 1,5% fiber kan göra att hästen lättare får besvär som lös avföring och potentiellt viktnedgång då hästen är en grovtarmsjäsare, vilket innebär att den är byggd för att bryta ner och hämta näring från fiber.

2. Foderförändringar bör göras successivt
Den mikrobiella populationen i tarmen är anpassad efter vad din häst äter. Hastiga foderbyten kan därför leda till en störd tarmflora som i sin tur ger lös avföring då nya mikroorganismer, lämpade för den nya dieten, etablerar sig i tarmen. Om förändringarna istället görs gradvis under 7-10 dagar så hinner tarmfloran anpassa sig och matsmältningen håller sig mer stabil.

3. Begränsa spannmålsgivorna
Mikroorganismerna i grovtarmen är mest effektiva vid ett neutralt pH. Stora måltider med stärkelse eller socker gör att en del når grovtarmen osmält. Detta leder till en jäsningsprocess som bildar mjölksyra och sänker pH. När miljön i grovtarmen blir för sur dör mikroorganismerna, vilket bildar toxiner som vanligen resulterar i lös avföring och i värsta fall kolik och fång.

4. Fodertillskott
Trots att vi följer alla rekommendationer om utfodring kan hästar ändå drabbas av oregelbundna episoder av lös avföring. Det finns många anledningar till detta: stress, hård träning eller konserverat foder såsom hösilage. Det finns stora fördelar med hösilage, inte minst för hästens luftvägar. Det är idealiskt för stora gårdar och stall och hösilage har ofta högre smältbar energi, vilket gör att man blir mindre beroende av kraftfoder som källa för energi. Den sura miljön kan emellertid leda till känslighet i tarmarna. Vid dessa tillfällen är det lämpligt att lägga till ytterligare stöd för att upprätthålla en god magtarmhälsa.

Vanliga tillskott återställer tarmfloran
Probiotika och Prebiotika är vanligt bland tillskott, vilka är praktiska för att återställa tarmfloran vid tillfälliga störningar. Probiotika är levande mikroorganismer som ökar mängden goda bakterier i tarmen. Prebiotika är näring till de goda tarmbakterierna och undertrycker skadliga bakterier.

Om grovtarmen är för sur kan det vara svårt för Pre-/Probiotikan att etablera en ny miljö och ytterligare komponenter behövs. Här används ofta matsmältningslera, inte en lera som man vanligtvis tänker på, utan en som är ätbar och kan neutralisera den sura miljön. Nästan som antacida, men verksam längre bak i tarmen snarare än i magen.
Utöver traditionella ingredienser för tarmhälsa, såsom Saccharomyces, kan tillägg av olika växtkällor ge ytterligare fördelar och bör därför inte underskattas. Några exempel på växtbaserade ingredienser är Cikoria och Psyllium (loppfrö), som länge använts för sin förmåga att förbättra miljön i tarmen genom att fungera som naturlig prebiotika.

Utmaningar som påverkar prestationer
Som hästägare möter vi ständigt nya utmaningar som den moderna hästhållningen kan innebära. Detta kan vara något så enkelt som byte av stall, hård träning eller resande. Dessa utmaningar kan påverka prestationsförmåga och hota hälsa och välmående. Förståelse för dessa utmaningar och de möjligheter som ett fodertillskott av hög kvalitet kan erbjuda ger oss förutsättningar för en hälsosam och nöjd häst.

 

 

NAF rekommenderar GastriAid för ett totalt stöd för både mage & tarm. Produkten tillför syrahämmande stöd för magen, prebiotika och levande jästkultur (Saccharomyces) som stöd för tarmfloran i grovtarmen och hanterar pH-nivåerna för en optimal fermentering av fiber. Produkten går bra att ge hela året om till hästar med stressrelaterade besvär, för bibehållandet av en god magtarmhälsa.