INFUSION

Infusion är ett vattenutdrag av örter och växter, vanligtvis med hett vatten. Det går även bra med kallt vatten, men då måste örterna dra betydligt längre, upp till ett par dygn. Med hårdare delar av en ört, såsom rötter och bark, gör man en dekokt med kokande vatten.

Infusioner och dekokter är utmärkta för att ta tillvara på örternas egenskaper och använda dem i hudvård i stället för eller tillsammans med vatten i t.ex. ansiktsvatten, ansiktsmasker och rengöringsprodukter. En infusion eller dekokt kan göras med en eller flera blandade örter, även färska. Använder du färska örter använder du 4x vikten jämfört med torkade örter.

GRUNDRECEPT INFUSION
1 tsk torkade örter per 100 ml kokande vatten.

Gör så här:
Lägg örterna i ett kärl som tål värme. Häll över kokande vatten och låt dra tills vattnet har svalnat till rumstemperatur. Sila av örterna och häll upp i en ren glasflaska och förvara kallt. Använd infusionen i stället för eller tillsammans med vatten i dina hudvårdsprodukter.

GRUNDRECEPT DEKOKT
1 tsk torkade örter per 120 ml kokande vatten. Gör så här: Om örtdelarna är mycket hårda, börja med att bryta sönder eller mortla dem. Lägg bitarna i ett kärl som tål värme. Häll över kallt vatten och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda inte koka i 10-15 minuter. Sila av örterna och häll upp i en rengjord glasflaska och förvara kallt. Använd i stället för eller tillsammans med vatten i dina hudvårdsprodukter.

EXTRAKTENS HÅLLBARHET
Eftersom infusioner och dekokter är vattenbaserade så är deras hållbarhet begränsad. Om du är noggrann med hygien vid tillverkningen och förvarar det färdiga extraktet i kylskåp så håller det i upp till en vecka. Vill du göra en större mängd örtextrakt och inte använda det direkt måste en konservering göras. Man kan tillsätta exempelvis mjölksyra, eftersom ett surt pH-värde förlänger hållbarheten. Önskar man längre hållbarhet så kan infusioner och dekokter konserveras med kaliumsorbat (ca 0.3 – 0.5 %)

TINKTUR
En tinktur är ett alkoholbaserat örtpreparat. Tinkturer kan göras på antingen färska eller torkade örter. Vilken styrka på alkoholen som behövs kan variera något beroende på örten, men vårt recept är grundat på 40% alkohol

Hacka 12 gr torkade eller 25 gr färska örter eller 10 gr pulveriserade örter.

-Lägg dem i en stor glasburk.
-Täck med 2 dl alkohol och 1 dl vatten.
-Sätt på ett lock och låt stå i 2 veckor.
-Skaka då och då. Sila bort örterna efter 2 veckor.
-Häll upp på ren brunfärgad glasburk.
-Sätt etikett och skriv datum.
-Låt stå mörkt och svalt.

Obegränsad hållbarhet.

Standarddos för vuxna 1 tsk 3 ggr dagligen är en normaldosering. 5 droppar till en tsk per dag som stärkande medel. 1 tsk 6 ggr dagligen vid akuta behov. En tinktur kan spädas med vatten.

HUR MAN GÖR ETT GRÖTOMSLAG
Ett grötomslag är en gammaldags avhjälpa som används för att dra ut infektioner och påskynda läkning. Lika effektivt idag arbetar ett grötomslag genom att öka blodflödet, avkopplande muskler och lugnande inflammerad vävnad. En grötomslag kan hjälpa till med ledsmärta, inflammation, bölder och bölder, stukningar, solbränna, och en rad andra villkor.

Här är hur man gör en grötomslag:
1. Välj örter. En grötomslag kan göras med torkade eller färska örter. Varje typ av ört har särskilda helande egenskaper, välj en som passar ditt tillstånd, så att det kommer att vara effektiva. Vanliga grötomslag örter är: maskros för hudåkommor såsom utslag, akne, eksem eller torr hud, bockhornsklöver eller linfrön för inflammation, kol och lobelia kombineras för att behandla insektsbett, stick bi, eller sår, senap för spända muskler, inflammation och svullnad, lök för kokar och sår

2. Gör ett grötomslag av torkade örter. Använd en mortel för att jorda torkade örter till ett pulver. Tillsätt sedan tillräckligt varmt vatten för att bilda en tjock pasta. Mängden vatten och örter det tar beror på storleken på det drabbade området, liksom absorptionen av vatten in i specifika ört som används.

3. Gör ett grötomslag av färska örter. Om du har färska örter som inte har torkats, inte försöka krossa dem till ett pulver. Istället kombinera en halv kopp av hela örter (ca 2 gram) med 1 kopp vatten i en liten kastrull. Sjud i 2 minuter. Blandningen bör bli mycket tjock. Försök inte att tömma vätska från örten blandningen, även om vissa vatten kan vara kvar i pannan när du tar bort grötomslag.

4. Förbered grötomslag för applicering på huden. På en plan yta, placera en ren bit linne, tunt, gasväv, eller vit bomull plåt som är tillräckligt stor för det drabbade området av kroppen. Bred ut ört blandningen på duken.

5. Applicera på huden. Rengöra det drabbade området. Placera sedan grötomslag i tyget över huden. Vira en handduk runt området och stift ihop för att hålla grötomslag på plats. Grötomslaget arbetar eftersom huden kan absorbera de medicinska fördelarna med örter inom en mycket kort tid. Med hjälp av en flaska med varmt vatten för att hålla ett grötomslag varm kan göra den mer effektiv.

6. Låt den göra sitt arbete. Den växtbaserade grötomslag bör hållas på huden någonstans från 1 till 24 timmar. Eftersom smärtan avtar, kan du ta bort grötomslag. Applicera ett nytt grötomslag som behövs.