HÄLSOSAMMA LUFTVÄGAR UNDER SOMMAREN

De flesta ryttarna är väl bekanta med de lungproblem som kan uppkomma under vinterhalvåret. Men hur är det under sommaren, borde vi även här se upp för de lungproblem som kan uppstå? Ja, absolut!

Det handlar inte bara om damm, sommaren i sig bidrar med helt egna problem och påfrestningar för andningssystemet. Sommarbete associeras ofta med andningsproblem relaterade till pollen. Senare under våren övergår problemen ofta från gräspollen till pollen från grödor på fälten, tex i samband med blomningen av alla rapsfält. Nivåerna av gräspollen är höga tidigt på sommaren medan nivåerna från ogräspollen ökar mot slutet av sommaren inpå hösten.

VILKA ÄR TYPISKA TECKEN PÅ NEDSATT LUNGFUNKTION?
Ansträngd andning
Sekret från näsborrar
Hosta

HUR KAN VI HANTERA DETTA?
Hitta de triggers som skapar problem för din häst och försök att ta bort dessa. Det kan helt enkelt vara att flytta hästen från en hage med träd eller fält runtomkring som alstrar pollen. Ett annat tips som fungerar för många hästar är att använda nosnät som en fysisk barriär för luftvägarna. Vid riktigt varma sommardagar är tipset att motionera hästen under svalare delar av dagen eftersom höga temperaturer har visats förvärra luftvägsproblem hos hästar.

Håll noga koll på hästens vikt.

VAD SÄGS OM NÄRINGSMÄSSIGT STÖD FÖR ANDNINGSPROBLEM?
Detta rekommenderas till hästar för underhållet av hälsosamma luftvägar. Leta efter ett komplext fodertillskott som innehåller:

Kraftfulla antioxidanter såsom blåbär och nypon till stöd för hälsosam lungfunktion. Forskningen har visat att oxidativ stress spelar stor roll vid de påfrestningar som hästens lungor utsätts för och att det därför rekommenderas att man tillför antioxidanter för att transportera ut dessa toxiner ur kroppen. Örter och naturliga extrakt vars effekter är kända för att stödja hälsosamma luftvägar. Echinacea är troligtvis både den mest kända och den mest undersökta av dessa. Den ger stöd på naturlig väg och de kemiska beståndsdelarna och deras effekter är väl dokumenterade. En annan ört att titta efter är lakrits som är känd för att lindra slemhinnan i luftvägarna. Biotillgängligt svavel, till exempel MSM (metylsulfonylmetan), eftersom detta är ett viktigt näringsämne för att stödja den känsliga slemhinnan i luftvägarna som ofta skadas vid luftvägsproblem.

Tinktur för snabbverkande och effektiv effekt.