Moms visas:

Kanel

Kanel är en krydda

De har använts i människans kost i tusantals år.

Kanelen har massor av olika användningsområden i både mat och har massor av påstådda hälsoeffekter.

Kanelen är bark från träd som växer i tropiska länder, kontinenter som Nord- och sydamerika, Asien och Afrika

Kanel är både gott, nyttigt och för den som har en känslig och irriterad tarm kan den vara lugnande

Kanel är stimulerande och aktiverar kroppsvärme

Den är positiv för blodcirkulationen och höjer kroppstemperaturen vilket är bra om man har kalla händer & fötter. Kanel sänker även glykemiskt index vilket ger stabilare blodsockernivåer 

Är det farligt med kanel?
En normal användning av begränsade mängder kanel som krydda innebär inte en risk för hälsan. Om man regelbundet och under längre tid får i sig mycket kumarin kan det skada levern.

Råd
Ät inte mycket kanel regelbundet.

Vuxna bör begränsa sin konsumtion av kanel till ungefär en tesked per dag och barn till ungefär en halv tesked per dag för att undvika risk för leverskador. Att äta mer kanel än detta vid enstaka tillfällen innebär dock inte någon risk.

Rekommendationen gäller kassiakanel (Cinnamomum cassia) som är den kanelart som oftast används som krydda i Sverige.

Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum) innehåller mycket mindre kumarin än kassiakanel och innebär ingen risk vad gäller intag av kumarin.

Fördjupning
Kumarin är ett ämne som kan vara skadligt för levern om det intas i mycket stora mängder under en längre tid. Lindriga skador är dock reversibla, och går tillbaka om den höga exponeringen upphör.

Ämnet finns naturligt flera växter och i speciellt höga halter hos vissa kanelarter (Cinnamomum spp) och i tonkaböna (Dipteryx odorata). Kumarin finns i lavendel och i många grässorter, och det är kumarin som ger den speciella doften som förknippas med nyklippt gräs och nyslaget hö.

Produkter

Övrigt

Handla

Information

Google Kundrecensioner. 


Moms visas: