DOSERING
Rek. dygnsdos människa:
Rekommenderad minidos av nyponpulver; 5-6g/dag= ca 1 matsked eller ca 3 teskedar.
(1tsk=2,5 g)
Hälsodos; en ½ matsked 2 x per dag, eller en tesked 3x per dag, gärna på fil, mysli eller upprört i lite juice, mjölk eller vatten. Tips! du kan också skaka pulvret i en shaker.
Varm vatten rekommenderas inte då det kan vara relativt med hur varm det kan vara då vissa ämnen i nyponet kan ta skada.
När det gäller kosttillskott är det alltid bättre att sprida ut intaget på flera gånger per dag istället för att ta allt på en gång. Om du är rökare kan du behöva flerdubbla ditt intag.
Minidos är livsmedelsverkets rekommendation för att slippa brister.
Hälsodos är den del forskare rekommenderar för ett bättre antioxidantskydd.
Rek. dygnsdos hund:
<15 kg = 1 tsk/dag (2,5 g)
15-30 kg = 2 tsk/dag (5 g)
30> kg = 3 tsk/dag (7,5 g)
Rek. dygnsdos häst:
5-10g/100kg häst. (5 gram=drygt 20 ml=ett kaffemått)
Ingredienser;
100% ren naturprodukt, 98% pulver av nyponskal och 2% nyponkärnor. Betydligt högre koncentration än andra nyponprodukter på marknaden.
Innehåller ovanligt mycket C-vitamin
Nypon är nog mest kända för deras höga halt av C-vitamin. Mellan 1 och 2 procent av den torkade massan består av vitamin C. Idag är C-vitaminets antioxidantiva effekt bevisad, vilket innebär att nypon hjälper cellerna att försvara sig mot fria radikaler. Fria radikaler orsakar att celler bryts ner och påskyndar på så sätt åldrandet. Genom att äta mat rik på antioxidanter stärks immunförsvaret och kroppen blir bättre på att försvara sig. Nypon innehåller inte bara vitamin C utan även flavanoider och karotenoider, som båda är värdefulla antioxidanter.
C-vitamin deltar bland annat vid bildandet av collagen, "cementen" som binder samman kropps-cellerna, i bindväven. Den stärker blodkärl och hud. Den får sår att läkas snabbare. Den är viktig för cellernas försvar mot fria syre-radikaler (=viktig anti-oxidant). Den skyddar fettämnen i kroppen mot att oxidera/härskna.
Dess uppbringade aktivitet hjälper till att skydda mot bakterier och virus, exempelvis återkommande familjeförkylningar, hals- och kroppsinfektioner
I Norsk läkartidning publicerades nyligen att nypon är den frukt som innehåller den högsta halten antioxidantia. Denna egenskap är knuten till frukters färg och röda samt blå frukter innehåller höga halter. Nypon har en mycket hög halt av C-vitamin
Lycopene finns i Nypon
Nypon innehåller Lycopene, en substans som också finns i tomat. Födointag av Lycopene har associerats med minskad kronisk sjukdom, Norsk Läkartidning skrev följande text; ”Dietary intake of tomatoes and tomato products containing lycopene has been shown to be associated with a decreased risk of chronic diseases, such as cancer and cardiovascular disease”. Läs också om detta tema i en artikel från lantbruksuniversitetet med rubriken; Cancerceller hämmas av nypon och havtorn.
Man har funnit att Nypon innehåller en antiinflammatorisk substans; Galactolipid. Forskare vid Jordbruksdepartementet hittade en galactolipid som ger den antiinflammatoriska effekt som är så speciell för nypon.
Med dokumenterad antioxidanteffekt.
Antioxidant -är ett ämne som hindrar oxidation. När ett ämne oxiderar bryts det ner – som när järn rostar. En antioxidant skyddar alltså mot nedbrytning.
Klicka här för att läsa mer om Antioxidanter
Nypon innehåller det i särklass högsta antioxidantiavärdet av alla frukter:
1. Nypon 40 mmol/100 g.
2. Granatäpplen är tvåa med 11 mmol/100 g
3. Blåbär trea med 8 mmol/100 g.
NÄRINGSINNEHÅLL
Nypon är ett rött superbär, som torkas och mals ner till ett pulver. Nypon är rika på C-vitamin, antioxidanter, betakaroten och mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium.
Nypon har även en antiinflammatorisk verkan och minskar ledvärk som till exempel artros.
Näringsvärde per 100 gr:
Energi: 153 kcal
Protein: 6 gr
Kolhydrater: 26 gr
Fett: 1 gr
Fibrer: 38 gr