Hopparknä - ännu en variant av "ont i knäet"!

Hopparknä - ännu en variant av "ont i knäet"!

Giovanni Timotej Dec 12, 2022 Home 0 Comments

Kroppens största led är en komplicerad konstruktion med många rörliga delar och följaktligen mycket som kan bli överansträngt och orsaka problem. I knäleden möts skelettets längsta benpipor och där befinner sig också fästpunkterna för benens kraftfulla muskler.

Elastiskt brosk agerar stötdämpare och starka senor håller gångjärnsledens ingående delar i korrekt position i förhållande till varandra så att belastningen fördelas väl. Inte minst stabiliserar de konstruktionen och förhindrar rörelse i fel riktning. Knäet har en imponerande förmåga att utföra krävande uppgifter medan det samtidigt belastas av kroppens fulla vikt. Människans knän är följaktligen byggda för att stå emot betydande påfrestningar. När de börjar göra ont betyder det dock att gränsen för vad de tål har passerats.

När symptom på hopparknä uppträder betyder det specifikt att patellarsenan har överbelastats, och att knäet nu först och främst behöver vila från ansträngning. Back on Track erbjuder flera olika typer av knässkydd; mer eller mindre kraftiga, med eller utan stabiliserande element - alla med textilteknologin Welltex®, som kan gynna återhämtningen och bidra med ökat välbefinnande under tiden!

Textilteknologin Welltex® ger textila material terapeutiska egenskaper med hjälp av mineraler som smälts in i tygets trådar. Dessa mineraler har förmågan att absorbera och återsända den del av kroppsvärmen som avges från kroppen i form av långvågig infraröd energi (FIR). FIR är känd för att stimulera blodflödet och antas åstadkomma effekten genom att öka produktionen av kväveoxid i blodkärlens väggar (vilket vidgar dem). God blodcirkulation ger utmärkta förutsättningar för förberedelser, prestationer och återhämtning - men kan också bidra till att lindra problem med spända muskler och stela, värkande leder.

Designen ger produkterna ytterligare egenskaper, till exempel anatomisk passform, mer eller mindre fast support och komfort för bäraren. Designen kan också innehålla stödjande element som stumma eller flexibla skenor, kardborreband för justering av tryck eller strukturer avsedda att stödja enskilda senor eller muskelgrupper.

Knäskydd med spänne  heter verkligen exakt vad det är, varken mer eller mindre. Idag skulle produkten kunna kallas “ikonisk”; något som ser ut som det alltid har gjort, är lätt att känna igen och har en lång historia av framgångsrik praktisk tillämpning. Det svarta, rundstickade skyddet är tillverkat i ett stadigt material som omsluter knäet och kan bära en stor mängd inkorporerade mineraler. Detta ger knäskyddet stark förmåga att återstråla infraröd energi, och är därför ett utmärkt hjälpmedel vid allehanda besvär från knäet. Skyddet har även, som namnet indikerar, ett spänne, som gör att det sitter stadigt på plats. Flexibla skenor i sidorna gör att skyddet hålls sträckt över knäet utan att rulla sig eller glida ner.

Physio 4-way stretch  är en mer flexibel version av våra traditionella, svarta rundstickade skydd. Physio-serien är CE-märkt och utvecklad för att säljas på apotek. Här spelar FIR-effekten huvudrollen; skyddet är betydligt tunnare, elastiskt på både längden och bredden och avsett att kunna bäras utan att det märks eller ens känns.

Patella knäband  har en inbyggd pelott som placeras under knäskålen för avlastning av patellarsenan. Bandet knäpps runt knäleden med ett kardborrespänne vilket gör det möjligt att själv styra graden av kompression efter behov.

LÖPARKNÄ

Tränar du löpning och får ont framför allt när du springer? Upplever du en skärande smärta på utsidan av knäet? Då är risken stor att du drabbats av löparknä - även om symptomen kan uppstå vid andra träningsformer.

 

Det som kännetecknar löpning är dock också det som brukar leda till det plågsamma problemet: långvarig, monoton belastning som får ett brett och kraftigt bindvävsband att nöta och skava mot knäledens yttre strukturer.

Den goda nyheten är att smärtan kan vilas bort och behandlas med avlastning av knäet, stretching av bindvävsbandet samt försiktigare träning som inte överanstränger det.

Back on Tracks knäskydd ger support och kan gynna återhämtningen

Knäskydden är utformade för att stötta knäleden och främja blodcirkulationen i området. De omsluter knäet och ger en ökad känsla av bärkraft och stadga. Materialen är elastiska med olika grader av stabilitet samt innehåller vår textilteknologi Welltex®. Det innebär att mineraler permanent finns smälta i textilmaterialets beståndsdelar. Mineralerna absorberar och återutsänder kroppsvärmen i form av infraröd energi, vilket kan ha positiva effekter på biologiska vävnader och upplevas lindrande och/eller värmande. I vissa knäskydd ingår även extra stöttande element.

“Knäskydd med spänne” är en av Back on Tracks allra första produkter. Det hålls stadigt på plats av ett justerbart, elastiskt band med kardborrespänne och har en flexibel, stödjande skena på vardera sida av knäet. Detta funktionella och lättanvända knäskydd har sålts i över två decennier med oförminskad efterfrågan, utan någon förändring av varken design eller funktion. Nu har vårt sortiment breddats och innehåller både smidigare och kraftigare varianter.

“Physio Knäskydd 4way stretch” är till exempel så tunt att det kan bäras under kläderna. Det stadiga “Per4mance CR Knäskydd” har en anatomisk passform och stabiliseras av CR-gummi. Till skillnad från de mer flexibla skydden är det tillverkat i ett stummare och kraftigare material som håller åt ordentligt kring knäet.

Material, design och teknologi samverkar för att ge de bästa möjliga förutsättningarna för en snabb återhämtning.

Löparknä kan ha flera olika orsaker

Den smärta som uppstår på knäets utsida bör man lyssna på. Den betyder att iliotibialbandet blir utsatt för mer än det tål - och att fortsatt påfrestning kommer göra saken värre. Orsakerna till tillståndet kan däremot variera, och för att inte smärtan ska återkomma bör man försöka hitta och åtgärda dem.

Det problem som orsakar löparknä kan uppstå långt ifrån den plats där det typiska symtomet tar sig uttryck. Iliotibialbandet löper till exempel från höften ner längs med hela lårets utsida. En snedställning i höften kan fortplanta sig genom vävnaderna och yttra sig som ett tajt, skavande iliotibialband - just där, på utsidan av knäet.

Den som tränar alltför intensivt kan överanstränga bindväv, senor och ligament som inte hunnit byggas upp i samma takt som musklerna. När musklerna blir starkare ökar kraven snabbt på omgivande vävnadsstrukturer. Det uppstår en obalans mellan de starka musklerna och deras bristande understöd; lederna blir instabila och belastas ojämnt.

Våra knäskydd med Welltex® kan gynna blodflödet och ge en behaglig känsla av minskade spänningar i senor och muskler - samtidigt som de ger stadga, stöd och avlastning. De kan därför vara mycket hjälpsamma under rehabtiden och vid rehab-övningar. De är även flexibla och bekväma nog att kunna bäras nattetid.

Med ett sådant knäskydd kan återhämtningsperioden förhoppningsvis förkortas, så du snart kan ägna dig åt löpning igen - utan löparknä!

Leave a Reply

*
*
Site url with http://
*
* Captcha