Moms visas:

Förband & bandage

Kompresser finns i många olika utföranden som passar för olika typer av sår. En vanlig kompress används främst till smärre sår så som skrubbsår eller till sår som blöder för mycket för att ett vanligt plåster ska räcka till. Kompresser är bra att använda istället för bomull för steril och luddfri sårrengöring och desinficering.  Eftersom kompresser oftast inte är självhäftande så som plåster, så behöver du komplettera med till exempel fixeringstejp, gasbinda eller tubförband för kompressen skall sitta kvar. 

Det finns speciella kompresser, ofta gjorda i ett skummaterial, som är extra högabsorberande för kraftigt vätskande sår. För brännskador och andra sårytor som är känsliga för kompressbyten finns särskilt skyddande salvkompresser och sårnät som inte fastnar i såret.

Ibland kan det vara svårt att få bandagen att sitta kvar, det kan då vara värt att pröva modernare material som till exempel självhäftande binda, så kallade Vetrap/Vetflex/ eller Snögg-bandage. Det senare fungerar även bra om hästen får ett sår på huvudet. Ibland kan man behöva klippa bort päls för att få självhäftande förband att sitta kvar.

Hur ofta man sedan behöver byta bandage beror på sårtyp och hur läkningen går. Ibland kan bandaget få sitta flera (3-5) dagar för att man inte skall störa läkningen. Förutsättningen är förstås att bandaget känns torrt från utsidan och att hästen inte har feber (ta tempen varje dag) och inte är halt. Fråga din veterinär om råd hur du ska bäst hålla koll!

Eftervården består i att följa sårläkningen noga. Om tecken på infektion eller annan komplikation uppträder, kontakta veterinär.

I en del fall måste såret hållas stilla, vilket innebär restriktiv motion och kanske boxvila (i ren box). Rengör om så behövs med spolvätska.

Dagliga tvättar med desinfektionsmedel som man ofta ser motverkar däremot bara sårläkningen!

Produkter

Övrigt

Handla

Information

Google Kundrecensioner. 


Moms visas: