Moms visas:

Hönät -Slow Feed Litet 2+. 120x90cm, 5-12kg

SlowFeeding låter din häst äta längre utan att äta mer.


Litet 2+ är gjord för att hänga platt mot väggen. Öppning är 120cm bred och höjden är 90cm. Ena sidan är som på alla "SMHN 2+" i 30mm maskstorlek och andra sidan i 35mm maskstorlek. Du väljer vilken som ska vara mot hästen och vilken som ska vara vänd mot hästen. Detta nät rekommenderas för 7-9kg men det går att "knöta i" det dubbla men ju mer du vill få i dessto längre tid tar det.
 
Får din häst att tugga sin mat bättre.

 2+ innehåller de populäraste storlekarna men här med ena sidan i 3cm maskstorlek och andra sidan i 3½cm maskstorlek. Du bestämmer således själv vilken sida som ska hänga mot väggen och vilken sida hästen ska äta ur. Dessa nät måste naturligtvis hängas platt mot väggen för att fungera. 

Finns även :

Hönät -Slow Feed Litet 2+. 120x90cm, 5-12kg

Hönät -Slow Feed Mini 2+, 90x90cm max 5 kg

 

Hönät -Slow Feed Mellan standard, 154x105cm, 12-20kg

 

Hönät -Slow Feed Litet standard, 120x90cm, 5-12kg

 


Nätet är tillverkat i polyester.
Denna storlek på nät passar utmärkt för hela hårdpressade småbalar och enligt uppgift även hela kakor från stora fyrkantbalar och rymmer då 15kg. Naturligtvis rymmer det mindre om det packas med löst hö.

Det finns en risk att frustrerade hästar tuggar hål på nätet i början. Laga så fort som möjligt och hästen kommer förhoppningsvis att lära sig. Detta beror på att rutorna är små och det är lite besvärligt att få tag i maten. Låt hästen få en tuss utanför nätet i början om den skulle vara hungrig när du serverar. OBS! Nätet är av mycket hög kvalité (sannorlikt bäst på marknaden) men vi kan inte ge några garantier för hur länge nätet håller. Det finns också vilda djur så som hare och rådjur som kan bita hål i näten.

Tänk dig själv:

- Inga fler tidiga mornar för att hinna utfodra hästen före jobbet.
- Inga stressiga lunchfodringar.
- Inget mer dåligt samvete för att du är sen till fodringen.
- Sovmorgon utan dåligt samvete på helgdagar när det ändå regnar (eftersom hästen alltid har tillgång till grovfoder).
- Ingen risk för att hästen får magsår för att den är utan mat för länge.

 

Hästen blir dessutom:

 - Friskare (risken för kolik och magsår minskar drastiskt)
 - Av med olater.
 - Mer harmonisk.
 - Snällare mot människor och flockmedlemmar.
 - Arbetsvilligare.
 - Uthålligare.
 - Presterar bättre.

Hästarna slutar även konkurrera om maten så det blir inget mer ”tjafs” i flocken/stallet vid utfodring.

Du behöver heller aldrig vänta på att hästen skall äta innan ni kan börja jobba.

Fakta om SlowFeeding

(slo feeding)

Det har tagit mig över 10år, tusentals timmar och mängder med förkastade ideér och misslyckade försök att få SlowFeeding att fungera optimalt. Idag går våra egna hästar upp i vikt på sommarbetet (shettisen farligt mycket trots munkorg) men tillbaka ner till perfekt hull under vinterns utfodringssäsong trots (eller snarare tack vare) att de har kontinuerlig tillgång till en nätad rundbal med hö 24 timmar/dygn, 7 dagar i veckan. Observera att detta även gäller shettisen (då utan munkorg).

 När jag började (1998) var det bara för att minska foderspillet. Då hade jag ingen som helst aning om vilka fantastiska effekter väl fungerande SlowFeeding skulle visa sig ha på hästarnas psyke och hälsa. Idag vet vi att SlowFeeding ger oss precis de hästar vi allra helst vill ha. De blir lugna, harmoniska, arbetsvilliga, uthålliga, presterar bättre och är alltid färdiga att börja jobba. Att vi själva slipper allt passande av utfodringstider och att foderspillet i princip helt försvinner kommer som en extra bonus.

 I dag vet vi, tack vare vetenskapliga studier, att en mycket stor del av våra tamhästar lider av magsår (vissa studier har visat över 90% bland tävlande hästar) och att den sannolika orsaken är att traditionella utfodringsrutiner lämnar hästarna utan tillgång till grovfoder alldeles för många timmar i sträck.

 Vi vet att hästar bara sover ca 4 timmar/dygn och ägnar en mycket stor del av resten av dygnet åt att gå omkring och pilla-i-sig torra växter men trots det står många hästar på en foderstat som består till alldeles för stor del av kraftfoder och grovfodret delas upp i ett fåtal portioner som lämnar hästen utan både foder och sysselsättning en stor del av dygnet. Fler och fler studier antyder att 4 timmar utan grovfoder verka vara gränsen för när svälten blir direkt skadlig men även att hästen upplever obehag av att vara utan grovfoder lång innan det. Internationella studier av krubbitande hästar har visat att denna typ av nervösa olater börjar redan 2 timmar efter att grovfodret tagit slut.

 Vitsen med SlowFeeding är inte bara att fodret skall räcka längre utan kanske framför allt att hästen tuggar fodret mycket noggrannare så att den uppnår mättnadskänsla och slutar äta när den har fått i sig tillräckligt.

 SlowFeeding låter din häst äta längre utan att äta mer.

 Som om detta inte vore nog så har det visat sig att när hästen har glömt bort att maten någonsin kan ta slut så slutar den över-äta och äter bara så mycket den behöver.

Hästars mättnadskänsla har ingenting med magsäcken att göra utan styrs helt och hållet från tuggmuskeln. När hästen har uppnått ett visst antal tuggningar per tidsenhet så känner den sig tillfredsställd och mätt. Denna tillfredsställelse upplever vi i form av att hästen blir mer harmonisk, vänligare, mer tillmötesgående, uthålligare och får ökad prestationsförmåga.

Mina personliga erfarenheter pekar på att  tiden det tar för hästen att uppnå det tillräckliga antalet tuggningar är helt avgörande.

 Låt mig ge dig några exempel med helt påhittade siffror:

 - Låt oss hitta på att det vore naturligt för denna häst att tugga 2kg hö 10.000 gånger under en tidsperiod av 3 timmar för att känna sig mätt och tillfredsställd och att det sedan skulle ta 30 minuters för tuggmuskeln att vila upp sig (så att den känner sig hungrig igen). Detta innebär en cykeltid på 3,5 timmar vilket gör det möjligt för hästen att äta 5 sådana portioner (totalt 10kg) på 17,5 timmar och göra andra saker under 6,5 timmar.

 - Om det är för lätt för hästen att fylla munnen med löst hö så att den på samma 3 timmar och med samma 10.000 tuggningar i stället fick i sig 2,5kg hö så skulle samma 5 portioner innehålla 12,5kg hö vilket är 25% mer. Det viktiga här är inte att det är 25% mer strå utan att det är 25% mer socker eftersom det är det oförbrännda sockret som gör både hästar och människor feta. Hästen kommer således att bli farligt fet innan den blir tillfredställd.

I vår värld ser vi detta på hästar som går på frodiga beten eller får fri tillgång till en icke nätad rundbal i hagen och därför blir farligt feta. Visste du förresten att svenskt gräs i genomsnitt innehåller 50% mer socker än gräs som växer vid Medelhavet?

 - Om hästen hets-äter utan SMHN och klarar sina 10.000 tuggningar och 2kg hö på bara 2 timmar så blir cykeltiden bara 2,5 timmar och den hinner med 7 portioner (i stället för 5) vilket ger 14kg hö i stället för 10kg och hästen blir naturligtvis fet.

 - Om det är för svårt för hästen att få i sig fodret så att den inte hinner tugga 10.000 gånger på 3 timmar så blir den inte tillfredsställd utan kommer att fortsätta äta kontinuerligt utan tid för pauser och andra sysslor. I vår värld kan vi se detta om SlowFeeding-utrustningen har för små rutor och på hästar som betar hårt nerbetade vallar. Detta leder till att hästen blir stående vid fodret hela tiden och äter/betar kontinuerligt ”dygnet runt”. Detta leder i sin tur, enligt min uppfattning, till en stress beroende på att hästar (liksom människor) måste få uppnå sina mål och känna sig tillfredsställda då och då för att bli harmoniska.

Läs mer här

VIDEOKLIPPTyvärr ingår inte denna produkt i vårt sortiment för tillfället.

Till butikens startsida »

Sitemap »

Artikelnummer:
44548-1


Produkter

Övrigt

Handla

Information

Google Kundrecensioner. 


Moms visas: