ANVÄNDNING AV NÄSSLA
Används i matlagning, smoothies, på gröten/filen eller i dressingar. Kan även drickas som ett detoxande/utrenande te, och blandas då 2 tsk i hett vatten som får dra i 5 minuter innan det dricks.
Dosering: 1-2 tsk per dag
NÄSSLOR (Urtica dioica)
NÄRINGSINNEHÅLL
Nässlan innehåller både mycket vitaminer (främst B- och C-vitamin, men även A och E) och mineralsalter, framförallt järn, kalcium, kalium och magnesium. Hög mängd klorofyll.
Förvaring: Förvaras torrt i rumstemperatur
Näringsvärde: per 100g
Energi 938 kg/221 kcal
Fett 1,4 g
Kolhydrat 43,9 g
Protein 8,2 g
Närande Utrensande Naturens vildväxande brännässlor är en av de mest näringsrika växter som finns.
Nässelpulver via torkade brännässlor brukades flitigt som ett universalmedel förr i världen men hamnade i glömska för att i nutid blivit återupptäckt som ett av världens bästa greenfood.
Brännässlor är landbackens alger. Nässlan är rik på mineraler, vitaminer, klorofyll flavonoider, essentiella aminosyror, proteiner, acetylkolin etc. Nässlans höga innehåll av järn och klorofyll ger ett bra och blodåterskapande tillskott.
Brännässla är också ett utomordentligt tillskott åt hår, hud och naglar. Nässelpulver är alkaliskt och därför basgörande vilket hjälper kroppen vid överskott på syra och mot kroppsförsurning.
Brännässlor bränns inte efter torkning, kvar blir dess näringsrikedom och dess smak av vild skog.
Nässlan är det mest kompletta och snabbverkande vitamin, mineral, klorofyll, antioxidantmedlet som finns!
Den är vår mineralrikaste grönsak och ersätter alla vitamin- och mineraltillskott!
Torkat nässelpulver är allra mest effektivt men även nässelte har goda effekter och är oerhört blodrenande. När man börjar med nässelpulver kan man få en irritation via huden och tarmen, men de problemen är övergående.
För hår och hud
Nässlor är bra för håret och motverkar håravfall hos män. Nässelvatten i håret ökar blodcirkulationen samt minskar fettavsöndringen, samt ger glans till håret och gör det mer fylligt. Nässla ger positiva effekter vid eksem, kroniska hudutslag, knottror, flammighet, bristningar och som kur mot hemorrojder.
Nässlans näringsämnen
Acetylkolin som lugnar ner hjärtrytmen, stimulerar frisättande av noradrenalin i blodet, produktionen av saliv, slemämnen, saltsyra, matsmältningsenzymer, svettkörtlar, spänning och sammandragningar i skelettmuskulaturen samt tarmarna och urinblåsan, slappnar av ögats lins och drar samman iris och pupill.
Histamin som är ett hormon som vidgar kärlen och verkar sammandragande på den glatta muskulaturen i mage, tarm, bronker, vener och artärer. Involverad i illamående, kräkningar, blodtryck och hudreaktioner.
Serotinin som förbättrar sömnen och läker vävnader, deltar i bearbetningen av sinnesförnimmelser i centrala nervsystemet, stimulerar korttidsminnet.
Myrsyra som tillsammans med nässelgiftet bidrar det till ökad genomblödning.
Smörsyra som hjälper cellerna på tarmens insida att hålla sig friska och reducerar risken att cancerframkallande ämnen skadar tarmen.
Klorofyll som tillsammans med järn stimulerar blodbildningen.
Xantofyll som är ett karotinämne som stöder läkning av sår.
Karotin som är ett förstadium till vitamin A, vilket behövs för kroppens tillväxt och att hålla slemhinnorna friska. Motverkar nattblindhet och dålig syn.
C-vitamin som underlättar upptaget av järn och är nödvändigt för bindväven. Förhindrar skadeverkningar av fria syreradikaler, reducerar effekterna av många allergiframkallande substanser, hjälper till att behandla och undvika vanliga förkylningar, bidrar till att sänka kolesterolhalten i blodet och stärker immunförsvaret.
Garvämnen, ex garvsyra som är ett av de starkast sammandragande ämnen som kan fås ur växtriket och är också inflammationshämmande, antiseptiskt och dödar virus.
Slemämnen som är sammansatta kolhydrater som bildar ett slags gelé då de kommer i kontakt med vatten och kan användas vid infektioner och inflammationer.
Magnesium som ingår i enzymer, som styr produktionen och förbrukningen av energi och är en förutsättning för normal funktion av lever, bukspottskörtel, nervsystem och muskler. Det aktiverar enzymer som löser upp blodproppar och fibromer, stimulerar immunförsvaret, det hormonella systemet och matsmältningen. Det gör nerv- och muskelcellerna mindre benägna att irriteras.
Kalium som aktiverar ett stort antal enzymer och är viktigt för nervernas förmåga att reagera på stimuli och leda impulser. Det reglerar hjärtrytmen och har inflytande på hormonbalansen samt medverkar vid omsättningen av fetter, kolhydrater och proteiner. Det är nödvändigt för njurarnas funktion och för att upprätthålla syra-balansen.
Kisel som har en främjande inverkning på tillväxt och utveckling, stärker bindväv, muskler, ben, tänder, hår, naglar, hud och slemhinnor. Tillsammans med koppar upprätthåller kisel bindvävens elasticitet. Finska undersökningar har påvisat ett samband mellan frekvensen av hjärtinfarkter och en låg kiselhalt i dricksvattnet.
Svavel som är ett grundämne som ibland förekommer fritt i naturen och är ett livsviktigt grundämne och ingår som spårämne i fett, kroppsvätskor och skelett. Svavel är oumbärligt vid tillverkning av broskvävnad