OBS:
Kort datum 2015-12-31
Smaken är lite söt och lakrits. Jättegod att äta som den är eller att använda i soppor, musli eller liknande. Ingefära har många bra effekter, bland annat för immunförsvar och liknande.
Örtens främsta medicinska använingsområden är: Binjuretonikum, regenerativ vid/efter kortisonbehandling, sötsug, metal och fysisk trötthet (akut och kronisk), magkatarr, magsår, nedsatt immunförsvar inklusive virus-, bakterie- eller parasitinfektion, rethosta, bronkit
En kinesisk lakritsrot som smakar lakrits och är bra för sömnproblem och smärtor.
Ett lite udda användningsområde för den nyttiga ingefäran är att de som försöker sluta snusa använder sig av färsk ingefära som substitut för den lilla prillan under läppen. Tydligen lär den ge en svidande effekt under läppen som liknar snusets. Dessutom ger den förmodligen vissa stimulerande effekter som kan liknas med de uppiggande men samtidigt märkligt lugnande effekterna hos nikotin. Detta i kombination med de avgiftande effekterna hos ingefäran gör den perfekt som en substitut för prillan!
I Kina användes ingefära för matsmältningen och mot orolig mage, diarré och illamående redan för flera tusen år sedan. Än idag är det vanligt att använda ingefära mot åksjuka och för matsmältningen.
I matlagningen används ingefära idag i mängder av recept. Särskilt populär är den i asiatisk matlagning som t.ex. till Suchi.
Ingefära är en av de kryddor som innehåller flest antioxidanter. Räknat för antal antioxidanter per gram är ingefära också ett av de livsmedel som överhuvudtaget innehåller flest antioxidanter.
Den typ av antioxidanter som ingefära innehåller är framför allt fenolföreningar. Antioxidanterna är fenolföreningar.
Ingefära är svagt inflammationshämmande. Den används därför ibland som kosttillskott vid särskild ledbesvär.
Den kombineras ibland med gurkmeja som har en liknande verkan.
Ingefära används idag ofta för att förebygga och behandla illamående och åksjuka. En viktig fördel med ingefära framför läkemedel mot åksjuka är att ingefära inte orsakar trötthet. Studier bekräftar att ingefära kan ha en god effekt vid åksjuka, sjösjuka och illamående vid gravidtet.
Ingefära är svagt stimulerande. Effekten kommer från några av de eteriska oljorna som har centralstimulerande egenskaper.
Flera andra rhizomerer har liknande egenskaper. Detta gäller förutom ingefära särskilt den nära besläktade kryddan galangal.
Försiktighet vid gallsten, användning av cancermedicin och vid behandling med blodförtunnande medicin.
Ingefära används ofta mot illamående i samband med graviditet. Dock bör man inte ta stora doser.