Lindring för din tennisarmbåge

Känner du igen symptomen på tennisarmbåge? Armbågen kan kännas svag och stel; och vid vissa rörelser kan det plötsligt hugga till ordentligt på utsidan av leden. Det är svårt att räta ut armen om den varit böjd och svårt att böja den om den varit rak - båda gör ont!

De mest vardagliga sysslor blir snabbt besvärliga, eller rent ut sagt plågsamma att utföra. Det kan vara smärtsamt att bara lyfta ett glas, försöka skala potatis eller förflytta datormusen. Vanligtvis är värken inte heller konstant, utan kan istället komma som en skärande smärtsam överraskning varje gång handleden eller armen belastas.

Tennisarmbåge är det vardagliga namnet på det smärttillstånd som uppträder då ett visst senfäste på utsidan av armbågen blivit överansträngt. “Lateral epikondylit” är den medicinska termen - vilket tydliggör att det är senfästet på armbågens ledutskott (epikondylen) som blivit inflammerat. Just där finns dessutom en tydlig smärtpunkt.

Back on Track har en lång historia av att utveckla terapeutiska produkter avsedda att lindra, stödja och snabba på återhämtningen vid problem i leder, senor och muskler. Tennisarmbåge är ett typiskt sådant tillstånd där vår textilteknologi Welltex kan vara till stor nytta, genom sin förmåga att återsända kroppsvärmens infraröda energi tillbaka ner i vävnaderna.

Tennisarmbåge kan drabba vem som helst; både den som tränar regelbundet och den som bara råkat använda armen intensivt i en ovan rörelse. Tillståndet kan till och med uppstå på grund av bristande ergonomi framför datorn och dålig arbetsställning. Det kan då flyta ihop med musarm och andra skrivbordsplågor som uppstår när handleden oavbrutet gör monotona rörelser i en statisk position. Det räcker helt enkelt att utsätta senfästet i armbågen för mer belastning än det tål, och detta kan ske på många olika sätt. Men det är definitivt en typ av smärta man bör lyssna på.

Till skillnad från artrossmärtor, som inte blir bättre av vila - tvärtom - så kräver tennisarmbåge både avlastning och stillhet för att inflammationen i senfästet ska klinga av. För det mesta räcker det så: Tennisarmbåge har god prognos och brukar läka ut av sig själv så snart den fysiska påfrestning som orsakade belastningsskadan har upphört.

 

I det här läget kan vårt klassiska "Armbågsskydd" bidra dels med sin terapeutiska effekt, dels en känsla av kompression och stadga. Materialet är kraftigt, elastiskt på bredden och något stumt. För den som enbart vill ha effekten - utan den fasta, omslutande känslan - finns lättburna och flexibla Physio - tillverkat i ett tunnare material med stretch på både bredden och längden.

Back on Tracks armbågsband ger ett mer riktat, anatomiskt utformat stöd över det område som behöver akut avlastning. Bandet är fodrat med Welltex och trycket kan justeras efter behov och varieras med hjälp av spännet. Ibland kan dock den inflammatoriska fasen övergå i en kronisk fas, med bestående smärta trots att inflammationen försvunnit.

I den kroniska fasen har förändringar uppkommit i senans struktur och uppbyggnad, som följd av kroppens försök att snabb-kompensera för de ökade kraven på senfästet. Mot dessa långdragna och varaktiga problem - nu med nya orsaker - hjälper varken antiinflammatoriska läkemedel eller vila.

 

Istället kan ett träningsprogram med successivt ökande belastning vara den bästa strategin både för att lindra smärtan och öka sannolikheten för att senan ska återgå till normalt utseende och funktion. En läkare eller fysioterapeut kan behöva reda ut vad som hänt i armbågen och i vilket stadium av läkningen senan befinner sig. Detta avgör vilken metod som verkligen kommer att göra nytta och helst slutgiltigt och definitivt bota tennisarmbågen.

Källa: Träning minskar smärtan vid kronisk tennisarmbåge (Läkartidningen 04/2011). Magnus Peterson MD, specialist i allmänmedicin och smärtlindring vid Smärtcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala, presenterar nya rön.

Oavsett vad som krävs för att just din tennisarmbåge ska bli bra igen - vila eller träning - så är Welltex ett utmärkt hjälpmedel som kan understödja och snabba på din återhämtning.

Den aktiva ingrediensen i alla våra skydd och stöd är vår terapeutiska textilteknologi. Det är den som ger materialet dess förmåga att lagra och återsända kroppsvärmen tillbaka ner i vävnaderna i form av gynnsam, infraröd energi. Den mest välkända effekten av infraröd energi är att den kan stimulera blodcirkulationen och öka blodflödet lokalt.

Resultatet är individuellt, men upplevs ofta som lindrande, i synnerhet vid besvär med stelhet, ömhet och inflammation.
Welltex-teknologi utgör alltid den viktigaste faktorn i alla våra stöd och skydd. Vi har flera typer av rundstickade skydd i mer eller mindre stadiga, elastiska material som träs över den drabbade leden och ger en behaglig känsla av kompression. Welltex utövar då sin positiva inverkan både över leden och över en god del av de mjukdelar som omger den.

Ibland bidrar en specifik design till omedelbar avlastning av överansträngda vävnader eller extra support till muskler, senor och leder. Vårt senaste vapen i kampen mot tennisarmbåge är ett lättanvänt och smidigt epikondylitspänne, vars design möjliggör ett riktat tryck mot epikondylen på utsidan av armbågen.

12 produkt(er)
Ladda fler produkter
Inga fler produkter att ladda. Har nått slutet på listan!