Moms visas:

 

 BRÄNNÄSSLA - Urtica dioica - Delar ovan mark.

Verkan: Blodrenande, välgörande för slemhinnor och vävnader, vätskedrivande, cirkulationsbefrämjande.

Användning: Nässla är väldigt rik på klorofyll, vitamin C och Järn och är ett välgörande medel för hästar. Nässla stimulerar cirkulationen och agerar blodrenande vilket gör den vid konditioner som artrit, reumatism och fång. Brännässlans aktiva ämnen: Kalium, nässelgift, histamin, myrsyra, kisel, garvsyra,slemämne, lecitin, klorofyll, vitaminer, magnesium, järn, fosfor, svavel, xantofyll, karotin, pantotensyra, eterisk olja. För människan men också för djur är nässlan väldigt nyttig. Den stödjer bla njurarnas arbete, nässelte ska drickas i kurer.

Notera: Det kan hända att vissa individer kan få nässelutslag, var observant på hästar med känslig hud. Om det uppstår en reaktion avbryt.


ECHINACEA - Echinacea angustifolia, E. purpurea - Blommor, Frön och Rötter.

Verkan: Anti-bakteriell, befrämjar syresättningen av blodet, immunsystems understödjande, anti-virus, antibiotisk.

Användning: Traditionellt använd för att stärka immunförsvaret och bekämpa bakterie infektioner. Echinacea kan användas utvärtes som kompress på sår och infektioner. Används invärtes för problem i övre luftvägarna och mot virus. I före byggande syfte stärker den motståndskraften mot infektioner. Används också för att bygga upp och stärka efter en period av dålig hälsa.


HAGTORN - Crataegus oxyacantha   - Blommor, Bär och Löv.

Verkan: Vidgar blodkärl, blodtryckssänkande, tonikum.

Användning: Hagtorn är en av de äldsta medicinalväxterna som använts speciellt för djur. Beroende på växtplats används antingen bladen, bären eller blommorna. Alla dessa har samma verkan. Det är en av de bästa hjärtstärkande medel som finns och har välgörande effekt på blodtryck och cirkulationssystemet rent allmänt. Dess flavonoid innehåll har en utvidgande effekt på blodkärl, speciellt till områden som varit angripen av ben eller led degeneration.


HALLON - Rubus idaeus - Blad.

Verkan: Välgörande på slemhinnor och vävnader, förlossningsunderlättande.

Användning: Traditionellt på både manniskor och djur för att stärka livmodern och hjälpa till med värkarna. Idealisk för avelsston de sista veckorna före fölning. Den hjälper till att minska risken för blödningar, hjälper till i utdrivningsskedet, befrämjar utrensningen/efterbörden efter fölningen och


JÄRNÖRT - Verbena officinalis - Delar ovan jord.

Verkan: Anti-kramp, lugnande, understödjer-stimulerar-skyddar levern, repererar och återställer nervbanor.

Användning: För att understödja och stärka nervsystemet, speciellt när det blivit försvagat efter sjukdom.


KAMOMILL - Matricaria recutita - Blommor.

Verkan: Lugnande, anti-inflammatorisk, krampstillande (glatt muskulatur), väderspänningsreducerande.

Användning: Lindra spänning och stress. Den har en smärtstillande och anti-inflammatorisk effekt vid reumatism och artrit. Mot nervös kolik och luftvägsproblem då den har lugnande och kramplösande effekt på glatt muskulatur i matsmältnings kanaler och bronker. Vid svårläkta sår – Koka upp vatten häll över kamomillen (1 tsk/dl) och låt dra i 5-10 min (infusion) låt svalna och tvätta såret. Vid irriterade ögon späd infusionen med 2 delar bakteriefritt (kokat eller destillerat)

Kamomill mot lätt oro

Kamomill är muskelavslappnande

Kamomill för bättre sömn

Kamomill te vid mensvärk

Mag- och tarmproblem lindras med kamomill te


MARIA TISTEL - Silybum marianum - Frön.

Verkan: Skyddar glatt muskulatur, understödjer och skyddar levern, stimulerar mjölkproduktion.

Användning: För att öka mjölk produktion. Den är avgiftande på kroppssystamet. Den används för dess välgörande verkan på levern, denskyddar inte bara levern från gifter i blodet utan påskyndar även uppbyggnaden av skadade leverceller. Maria tisteln är speciellt välgörande för djur med leverskador p.g.a. förgiftning, parasit invation, långvarig medicinering eller efter intag/injesering av starka mediciner.


MASKROS - Taraxacum officinalis - blad och rot.

Verkan: Urindrivande, understödjande och stimulerande för levern, tonikum.

Användning: Traditionellt användes den till hästar som vår-tonikum och som urindrivande medel. Den är rik på mineraler som Kalium och Magnesium. Maskros innehåller också mycket vitaminer såsom A, B, C och D. Bladen har starkare urindrivande förmåga medan roten understödjer levern mer och befrämjar produktionen av galla.


MUNKPEPPAR - Vitex agnus castus - frön.

 

Verkan: Hormon balanserande/normaliserande.

Hästar – hundar – människor

Hjälper mot bristande menstruation eller smärtsam, kraftig eller långvarig blödning och mot för kort eller för lång cykel. En av de viktigaste örterna för att motverka PMS. Vitex Agnus Castus (även kallat kyskhetsträd) används för behandling av följande PMS-symtom såsom:

  • ömhet i brösten
  • svullnadskänsla
  • huvudvärk
  • irritabilitet
  • oro och plötslig nedstämdhet

Användning: Vid hormonell obalans som leder till beteende störningar och psykiska problem. Vid infertilitet som vid skendräktighet och hingstigt beteende. Traditionellt använd för att regulera brunst perioderna, öka mjölkproduktion och balancera hormon nivån.


NYPON - Rosa canina - Bär/nypon.

Verkan: Välgörande och sammandragande på slemhinnor och vävnader, kappillärstärkande, främjar normal avföring vid diarré.

Användning: För dess höga C vitamin och flavonoidinnehåll. Nypon innehåller vitamin P (C-complexet, citrin, rutin, hesperdin och flavoner) vilket behövs för att vitamin C skall absorberas och fungera normalt. P-vitaminets främsta uppgift är att öka kappillärernas styrka och hjälper vitamin C att hålla bindväven frisk. Befrämjar blodcirkulationen till extremiteterna. Den stora mängden C-vitamin stärker kroppens försvar mot infektioner. Den milda sammandragande effekten hjälper djur med anlag för diarré.


PEPPARMYNTA - Mentha piperita - Blad.

UTMÄRKT FÖR BÅDE MÄNNISKOR, HUND OCH HÄST

Verkan: Kramplösande, gasfördelande, matsmältnings befrämjande.

Användning: Liksom vitlök har pepparmint använts som aptitretare. Den har en lugnande och lenande effekt på matsmältningsapparaten och den eteriska oljan är bra mot magsår och gasbildningar.

Pepparmynta lindrar inflammation och irritation i tarmväggen och tarmen som orsakar diarré. Spänningar i tarmen orsakar i sin tur ofta väderspänning.
Rekommenderas för att lindra och avhjälpa besvären när problemet väl har definierats.


VALLÖRT - Symphytum officinalis - Blad.

Verkan: Membranskyddande i hals, mage och urin organ. Slemlösande, anti-inflammatorisk.

Användning: UK´s Ministry of Agriculture har utfärdat ett direktiv att vallört ej bör ges till hästar över en lång tid för vallörtens akaloid innehåll. Vallörten befrämjar cell production och det finns dock inget bättre som på kort tid läker sår, minska utgjutningar vid slag, lenande vid problem i matsmältnings apparaten. Den skyndar på läkningstiden vid frakturer och befrämjar cirkulation. Vallört används invärtes med bladen och utvärtes som våtvarmt omslag, salva eller olja.


VITLÖK - Allium sativum - löken.

Verkan: Antiseptisk, host befordrande, slemlösande, antibiotiskt.

Det är känt sedan ett tagt att vitlök sänker de dåliga blodfetterna, som är en grundorsak till hjärt-kärlproblem.  Forskare har upptäckt ytterligare en egenskap i vitlöken. Den kan skydda mot hjärtinfarkter.
Så stärker vitlök ditt hjärta: 
Vitlök sänker blodfetterna som kan orsaka hjärt-kärlsjukdom.
Kosttillskott med vitlök i mycket höga koncentrationer stabiliserar förkalkningar i kärlen så att de inte spricker. Därmed får du bättre skydd mot hjärtinfarkt.
Den blodförtunnande effekten av vitlök gör att blodproppar och stroke motverkas. När du äter vitlök ökar nämligen hastigheten på de röda blodkropparna, vilket gör blodet mer lättrinnande och avhjälper att proppar bildas.
Hög koncentration av vitlök sänker även blodtrycket.


Aloe vera: Läker slemhinnor i mage- och tarm, stimulerar tarmrörelser, är renande och bra vid tarmdysbios.

Blåbär: Rik på fytonäringsämnen, stöttar lever och ögon.

Cayennepeppar: Motverkar blödning och inflammation, ökar cirkulationen samt läker sår.

Gurkmeja: Bra för lever, galla och matsmältning.

Ingefära: Är anti-inflammatorisk. Bra för blodcirkulation och matsmältningen samt mot gasbildning och illamående.

Kanel: Bra mot magproblem, gasbildning, dålig matsmältning och illamående. Balanserar blodsockret.

Lakritsrot: Stimulerar binjurar, slemlösande. Bra vid hypoglykemi, stress och halsinfektioner.

Nejlika: Bra mot parasiter, bakterier, stimulerar matsmältningen. Bra mot illamående och ledsmärta.

Olivblad: Bra mot virus, bakterier, svamp och parasiter.

Psylliumfröskal: Vattenlösliga fibrer som eliminerar toxiner från mag- och tarmkanalen. Bra stöd för tjocktarmen, motverkar både förstoppning och diarré, motverkar kolit, hemorrojder och sår.

Rödbeta: Lever- och blodstärkande. Stöttar avgiftningen. Är rik på fytonäringsämnen.

Vitlök: En naturlig antibiotika, bra mot virus, bakterier, svamp och parasiter. Är immunförsvarshöjande och stöttar de goda tarmbakterierna.

Chlorella: Stimulerar kroppens reningsprocesser. Avlägsnar tungmetaller och förbättrar tarmfunktionen.

Produkter

Övrigt

Handla

Information


Moms visas: