Moms visas:

 

 BRÄNNÄSSLA - Urtica dioica - Delar ovan mark.

Verkan: Blodrenande, välgörande för slemhinnor och vävnader, vätskedrivande, cirkulationsbefrämjande.

Användning: Nässla är väldigt rik på klorofyll, vitamin C och Järn och är ett välgörande medel för hästar. Nässla stimulerar cirkulationen och agerar blodrenande vilket gör den vid konditioner som artrit, reumatism och fång. Brännässlans aktiva ämnen: Kalium, nässelgift, histamin, myrsyra, kisel, garvsyra,slemämne, lecitin, klorofyll, vitaminer, magnesium, järn, fosfor, svavel, xantofyll, karotin, pantotensyra, eterisk olja. För människan men också för djur är nässlan väldigt nyttig. Den stödjer bla njurarnas arbete, nässelte ska drickas i kurer.

Notera: Det kan hända att vissa individer kan få nässelutslag, var observant på hästar med känslig hud. Om det uppstår en reaktion avbryt.


ECHINACEA - Echinacea angustifolia, E. purpurea - Blommor, Frön och Rötter.

Verkan: Anti-bakteriell, befrämjar syresättningen av blodet, immunsystems understödjande,

Användning: Traditionellt använd för att stärka immunförsvaret och bekämpa bakterie infektioner. Echinacea kan användas utvärtes som kompress på sår och infektioner. Används invärtes för problem i övre luftvägarna och mot virus. I före byggande syfte stärker den motståndskraften mot infektioner. Används också för att bygga upp och stärka efter en period av dålig hälsa.


 

HALLON - Rubus idaeus - Blad.

Verkan: Välgörande på slemhinnor och vävnader, förlossningsunderlättande.

Användning: Traditionellt på både manniskor och djur för att stärka livmodern och hjälpa till med värkarna. Idealisk för avelsston de sista veckorna före fölning. Den hjälper till att minska risken för blödningar, hjälper till i utdrivningsskedet, befrämjar utrensningen/efterbörden efter fölningen och


JÄRNÖRT - Verbena officinalis - Delar ovan jord.

Verkan: Anti-kramp, lugnande, understödjer-stimulerar-skyddar levern, repererar och återställer nervbanor.

Användning: För att understödja och stärka nervsystemet, speciellt när det blivit försvagat efter sjukdom.


KAMOMILL - Matricaria recutita - Blommor.

Verkan: Lugnande, krampstillande (glatt muskulatur), väderspänningsreducerande.

Användning: Lindra spänning och stress. Mot nervös kolik och luftvägsproblem då den har lugnande och kramplösande effekt på glatt muskulatur i matsmältnings kanaler och bronker. Vid svårläkta sår – Koka upp vatten häll över kamomillen (1 tsk/dl) och låt dra i 5-10 min (infusion) låt svalna och tvätta såret. Vid irriterade ögon späd infusionen med 2 delar bakteriefritt (kokat eller destillerat)

Kamomill mot lätt oro

Kamomill är muskelavslappnande

Kamomill för bättre sömn

Kamomill te vid mensvärk

Mag- och tarmproblem lindras med kamomill te


MARIA TISTEL - Silybum marianum - Frön.

Verkan: Skyddar glatt muskulatur, understödjer och skyddar levern, stimulerar mjölkproduktion.

Användning: För att öka mjölk produktion. Den är avgiftande på kroppssystamet. Den används för dess välgörande verkan på levern, denskyddar inte bara levern från gifter i blodet utan påskyndar även uppbyggnaden av skadade leverceller. Maria tisteln är speciellt välgörande för djur med leverskador p.g.a. förgiftning, parasit invation, långvarig medicinering eller efter intag/injesering av starka mediciner.


MASKROS - Taraxacum officinalis - blad och rot.

Verkan: Urindrivande, understödjande och stimulerande för levern, tonikum.

Användning: Traditionellt användes den till hästar som vår-tonikum och som urindrivande medel. Den är rik på mineraler som Kalium och Magnesium. Maskros innehåller också mycket vitaminer såsom A, B, C och D. Bladen har starkare urindrivande förmåga medan roten understödjer levern mer och befrämjar produktionen av galla.


MUNKPEPPAR - Vitex agnus castus - frön.

 

Verkan: Hormon balanserande/normaliserande.

Hästar – hundar – människor

Hjälper mot bristande menstruation eller smärtsam, kraftig eller långvarig blödning och mot för kort eller för lång cykel. En av de viktigaste örterna för att motverka PMS. Vitex Agnus Castus (även kallat kyskhetsträd) används för behandling av följande PMS-symtom såsom:

  • ömhet i brösten
  • svullnadskänsla
  • irritabilitet

Användning: Vid hormonell obalans som leder till beteende störningar och psykiska problem. Vid infertilitet som vid skendräktighet och hingstigt beteende. Traditionellt använd för att regulera brunst perioderna, öka mjölkproduktion och balancera hormon nivån.


NYPON - Rosa canina - Bär/nypon.

Verkan: Välgörande och sammandragande på slemhinnor och vävnader, kappillärstärkande, främjar normal avföring vid diarré.

Användning: För dess höga C vitamin och flavonoidinnehåll. Nypon innehåller vitamin P (C-complexet, citrin, rutin, hesperdin och flavoner) vilket behövs för att vitamin C skall absorberas och fungera normalt. P-vitaminets främsta uppgift är att öka kappillärernas styrka och hjälper vitamin C att hålla bindväven frisk. Befrämjar blodcirkulationen till extremiteterna. Den stora mängden C-vitamin stärker kroppens försvar mot infektioner. Den milda sammandragande effekten hjälper djur med anlag för diarré.


PEPPARMYNTA - Mentha piperita - Blad.

UTMÄRKT FÖR BÅDE MÄNNISKOR, HUND OCH HÄST

Verkan: Kramplösande, gasfördelande, matsmältnings befrämjande.

Användning: Liksom vitlök har pepparmint använts som aptitretare. Den har en lugnande och lenande effekt på matsmältningsapparaten och den eteriska oljan är bra mot  gasbildningar.

Rekommenderas för att lindra och avhjälpa besvären när problemet väl har definierats.


 

 

Aloe vera: Underhåller slemhinnor i mage- och tarm, stimulerar tarmrörelser, är renande och bra vid tarmdysbios.

Blåbär: Rik på fytonäringsämnen, stöttar lever och ögon.

Cayennepeppar: Motverkar blödning , ökar cirkulationen

Gurkmeja: Bra för lever, galla och matsmältning.

Ingefära: Bra för blodcirkulation och matsmältningen samt mot gasbildning och illamående.

Kanel: Bra mot magproblem, gasbildning, dålig matsmältning och illamående. Balanserar blodsockret.

Lakritsrot: Stimulerar binjurar, slemlösande. Bra vid hypoglykemi, stress och halsinfektioner.

Nejlika: Bra mot parasiter, bakterier, stimulerar matsmältningen. Bra mot illamående och ledsmärta.

Psylliumfröskal: Vattenlösliga fibrer som eliminerar toxiner från mag- och tarmkanalen. Bra stöd för tjocktarmen, motverkar både förstoppning och diarré, motverkar kolit

Rödbeta: Lever- och blodstärkande. Stöttar avgiftningen. Är rik på fytonäringsämnen.

Chlorella: Stimulerar kroppens reningsprocesser. Avlägsnar tungmetaller och förbättrar tarmfunktionen.

Produkter

Övrigt

Handla

Information


Moms visas: